fbpx Press "Enter" to skip to content

Építőipari festékszórás

Bizonyára Ön is hallott már az úgynevezett airless festékszórókról, és talán Önnek is egy gondolat jut eszébe róla:
„Á ez drága…”

Valóban nem olcsó, de vajon tényleg drága? Nem kerül-e többe ha nincs?

Általánosan elterjedt nézet a festők körében a régi technológiák használata, mely az újtól való ösztönös elzárkózást is sok esetben magában foglalja. Pedig a technológia fejlődik, mint minden más iparágban. Röviden járjuk körbe a gépesítéssel járó előnyöket, hátrányokat és természetesen a megtérülésük várható idejét.
 
Mivel?

Alapvetően kétféle technológia között választhatunk:

1. Kisnyomású rendszerek

A legrégebben elterjedt technológia. A festéket levegővel porlasztjuk el, ezáltal biztosítva az igen nagy mellészórást ami a festendő felületen kívül rendkívül nagy területet lefed. Hagyományos technológiaként rendkívül gazdaságtalan és erősen korlátozott a felhasználható anyagok tulajdonsága. Mivel több iparág (pl autófényezés) erre épül, a nagyobb gyártók fejlesztik a technológiát. Megjelentek a HVLP, és Compliant festékszóró pisztolyok, melyek nagyban csökkentik az anyagveszteséget. Az építőiparban ezen technológia alapvetően a vakoló gépeknél és a nagynyomásra érzékeny anyagok szórására terjedt el.

2. Nagynyomású rendszerek

Az építőiparban leginkább elterjedt technológia. Alapvetően kétféle nagynyomású rendszerről beszélhetünk:
Levegő rásegítéses airless
A porlasztást a nagy nyomás végzi, a rendkívül kis nyomású (kb 1,5 bar) segédlevegő a felületi minőség javításáért felelős. Elsősorban finomszórási feladatokra használjuk, az asztalosok kedvence.
Airless
Teljesen levegő nélküli rendszer, a porlasztást a nagy anyagnyomás végzi. Az festőknek kialakított technológia gyakorlatilag erre épül. Rendkívül fontos megjegyezni, hogy nem minden anyag szórható nagynyomással. Kerüljük a gipsz, mész és cement tartalmú anyagokat.
 
Mikor?


Géppel szórni alapvetően gyors és kényelmes, de nem minden esetben célszerű alkalmazni. Nézzünk pár példát. Elsőszámú feladat a gyors és minőségi munkavégzés.
Glettszórás: kijelenthető, hogy ahol már 10 zsák (vödör) anyag kiszórható, érdemes elővennünk a glettszóró berendezésünket. Ennél kisebb felületre, illetve rendkívül rossz alapra (pl betonmennyezet) gazdaságtalan lehet.
Festékszórás: gyakorlatilag bármikor és bárhol érdemes használni. Gyorsaságával és felületi minőségével semmi sem veheti fel a versenyt. Olyan helyeken, ahol problémát jelenthet a (nem megfelelő használat miatt kialakuló) festékköd, használjunk OFS (Optimalizált Festékszóró Szett) készletet.
Homlokzat: sokan nem tudják, hogy a nemes vakolat is szórható. Mivel a felület szempontjából rendkívül fontos a homogén kialakítás, csak kisebb munkáknál használjunk gépeket (családi házaknál kiváló, panelprogramban meggondolandó). Amennyiben kültéri festék szórásáról van szó, bátran használjunk gépet amennyiben az időjárás megengedi. Kültéren érdemes OFS-t használni, ezzel minimálisra csökkentve a takarást és a mellészórást.

Miért?

Mert megéri!

Számoljunk:
Festés: a tapasztalatok szerint egy festő óránként nagyságrendileg 50 m2 felületet fest le egy rétegben. Géppel minimálisan ez a felület 150 m2/óra, mely magában foglalja a takarást és előkészítést is. Ez egy átlagos munkanapon 7 órával számolva 1050 m2 (kézzel 350 m2)! Kérem számolja ki az Ön áraival a különbséget!
Glettszórás: a piacon egyre inkább elterjednek a szórható glettek. Használatuk gyors és kényelmes. Számokban: kézi eljárásnál jó esetben 100 m2/nap teljesítményt érhetünk el. Géppel ez minimálisan 600 m2, ideális esetben 1000 m2 feletti napi teljesítményt jelent. Vegyük figyelembe, hogy ehhez a teljesítményhez 3 fő szükséges. A különbség ebben az esetben is minimálisan a duplája egy főre vetítve, de ne feledje, hogy egy átlagos családi házat 2 nap alatt leglettelhet két rétegben.
Csökkentő tényező az anyag, mivel egyrészt drágább, mint a kézi anyagok, másrészt rétegenként 2 mm rétegvastagság kialakítása célszerű. Egyértelmű előnye az idő. Gépesítve átlagosan 1 héttel kevesebb időre van szüksége egy 5 szobás családi ház glettelésére és festésére! Amennyiben átlagosan 3 hétig tartózkodik egy munkahelyszínen, ez évi 17 heti előny ami további 6 komplett munka elvégzését foglalja magában. Megéri?
 
Hogyan?
Ez az egyik legnehezebb kérdés. Milyen az alapfelület? Milyen minőségű anyagokat használhatunk, a munkaterület lehetővé teszi-e a megfelelő haladást?
Mivel a konkrét feladat és a kialakuló rutin határozza meg a „tudatot” egy pár különbségre szeretnénk felhívni a figyelmet, mely egyértelmű minőségi ugrást biztosít:
Glettelés: hagyományosan glettvasakkal „simogatjuk” a felületet, gyakorlatilag nulla rétegvastagság kialakítása mellett egy sima felületet eredményez. A glettvas alkalmatlan a felület nagyobb hibáit kiegyenlíteni, a nagy homogén felületet akár el is felejthetjük. A glettszórás rétegvastagsága átlagosan 2 mm, melyet nem glettvassal, hanem úgynevezett lepkével, vagy spatulyával húzunk el oly módon, hogy a felvitt anyagot nem szedjük le. A műveletet célszerű olyan szerszámmal végezni, amellyel minél nagyobb felületet tudunk lefedni. Egy átlagos belmagasságú helyiséget például három mozzanattal le tudunk simítani 100 cm-es spatulyával. Pár perc alatt, egy komplett fal felületet!
Ne létrázzunk! Minek lassítanánk a munkát, amikor minden művelet kényelmesen elvégezhető a földön állva is (szórás, simítás, csiszolás)?
Festés: nagy felületek kialakításakor törekedjünk a minél nagyobb szórási sebességet elérni megfelelő fúvóka átmérővel. Lakásokban célszerű a második réteget szórás után átgurítani száraz hengerrel, hogy a későbbi javításokat könnyedén gép nélkül is lehessen elvégezni.

Tegyen egy próbát, annyit megér! Győződjön meg róla, mit is tud egy berendezés, kérjen ingyenes bemutatót az Ön által megjelölt helyszínen és időpontban!