fbpx Press "Enter" to skip to content

Nordson porpumpás rendszercsomagok

A piacon elsőként a Nordson kezdte fejleszteni az injektoros (venturi elven működő) technológiát felváltó porpumpát. Immáron több mint 15 éve fejlesztik ezt a technológiát, a jelenlegi az 5. generációs verzió. Az „új” technológia angol rövidítése „HDLV” vagyis High Density Low Velocity, azaz nagy sűrűségű kis sebességű porszállítás. Ahogy a név is mutatja a porpumpa igen nagy mennyiségű (akár 750g/perc) port képes szállítani a pisztolyokhoz, így teret engedve a szórásisebesség és ezzel a kapacitás növelésének. Az alacsony sebesség nagyon finom porfelhőt hoz létre és lehetővé teszi a munkadarab-pisztoly távolság csökkentését, így az alakos, sarkos munkadarabok nehezen elérhető részein is könnyedén festhetünk. Nem fogja a nagy mennyiségű és sebességű levegő lefújni a már felvitt porunkat a felületről, ahogy azt a hagyományos injektoros technológiánál tapasztalhatjuk.

A porpumpás technológia másik nagy előnye a kialakításából adódik. Nincs a pormennyiséget befolyásoló kopóalkatrésze. Az egyetlen kopóalkatrésze a gumiszelep, ám ennek szerepe csupán a por útjának kiválasztása, nyitás és zárás. Ennek eredménye, hogy a porpumpa a gumiszelep teljes éllettartama alatt (3-4000 óra) állandó pormennyiséget szállít a pisztolyokhoz. Tehát nem változik a szállítás a gumi betétek kopásától, az injektor betétek kopásából származó pormennyiség-változással ellentétben.

Még egy adalék, hogy a por és a szórási levegő teljesen különválik, nem keveredik. Két külön tömlőn érkezik a pisztoly végébe a por és a szórási levegő, ezáltal a két paraméter egymástól valóban teljesen függetlenül állítható, növelve a folyamatirányítás lehetőségét.