Sikertörténet - Nissan optimalizálja a műveleteket a festőműhelyben

A Graco ProMix PD2K segítséget nyújt a Nissan Szentpétervár részére a fényezési minőség javításában, a hatékonyság növelésében és az állásidő csökkentésében.

Az oroszországi Szentpétervár északi külvárosában, Pargolovo kormányzati településén, a Nissan globálisan az egyik csúcsminőségű gyárat üzemelteti. A 2009-ben alapított, 60.000 négyzetméteren 1.500 munkavállalót foglalkoztató telephelyen, a Nissan Oashqai, Nissan X-Trail és Nissan Murano gépkocsikat gyártják. A telephely éves gyártási kapacitása 100.000 gépkocsi.

A csúcsminőségű fényezés nem meglepő módon elsődleges fontosságú. Hogy a lécet még magasabbra emelje, a Nissan a Szentpéterváron gyártott gépkocsijaira felvitt festék tartósságát kívánta fokozni. Ennek keretében az egykomponensű, színtelen bevonatképző gyártósorát kétkomponensűre (2K) cserélte le. A többkomponensűként is emlegetett 2K egy műgyantát és egy katalizátort tartalmaz, amelyeket bizonyos arányban összekevernek, és ezzel a két komponens reakcióba lép egymással. 

A többkomponensű festék fokozottabb tartósságot biztosít 

A 2K ELŐNYEI 

Az egykomponensű festékhez képest, a többkomponensű festék fokozottabb tartósságot biztosít. Nagyobb a mechanikai ellenállósága, így más festékekhez képest jobban kivédi a sérüléseket okozó hatásokat. Jobb a kémiai tűrőképessége, ezért jobban ellenáll számtalan koptató vegyi anyagnak. Ezért a 2K festéket egyre elterjedtebben alkalmazzák a gépjárműgyártók. 

A többkomponensű festék további tulajdonsága a megnövelt rugalmasság. Ez azt jelenti, hogy a festett műanyag felületek, például a gépkocsi lökhárítója, kevésbé repednek meg külső erő hatására. Egy másik előny, hogy kevesebb energia szükséges a festék kikeményítéséhez. Ennek köszönhetően a kemencék alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltethetők, így csökkennek a költségek. Gyorsabb keményedési idő lehetséges a többkomponensű festékekkel, és a kikeményedés ellenőrzése sokkal könnyebb. 

Napjainkban egyre fontosabb az a tény - különös tekintettel a környezettudatos cégekre - hogy a többkomponensű festék környezeti előnyöket hordoz, a VOC (illékony szerves vegyületek) kisebb kibocsátásának köszönhetően, mivel nincs szükség az oldószer elpárologtatására. Végül a többkomponensű festékek nagyobb szárazanyag tartalmúak lehetnek, amelynek eredménye a jobb fedőképesség. 

A 2K HASZNÁLATÁNAK KIHÍVÁSAI 

Azonban a 2K nem mentes a kihívásoktól. A 2K keverési eljárása folyamatos felügyeletet igényel. Továbbá az előírt jellemzők biztosításához a keveréknek mindig frissnek kell lennie. 

Szentpéterváron egy másik kihívást jelentett az, hogy két eltérő típusú színtelen bevonatot kellett használni egy gépsoron. Első látásra ez esetleg nem okoz gondot, de nem szabad megfeledkezni az autók folyamatos mozgásáról a szállítószalagon; a megfelelő festéknek azonnal rendelkezésre kell állnia, amikor szükséges. Egy másik szűk keresztmetszet a folyamatban, hogy jóllehet, a fényezés legnagyobb részét robotok végzik, viszont minden egyes autó ajtónyílásait és csomagtartóját kézzel kell festeni. 

Még egy szempont, hogy a szentpétervári vezetőség a gyártási folyamat környezeti hatását is erőteljesen csökkenteni kívánta. A VOC-kibocsátásokat és a festékveszteséget a lehető legkisebbre kellett csökkenteni. 

HÍVJA A FESTŐÜZEM SZAKÉRTŐIT 

A Nissan, mivel az előbbi gyakran egymást nehezítő követelmények között támogatást keresett, a Graco festőüzemi szakembereinek a tanácsát kérte. A gyárlátogatást és a vezetőséggel valamint a mérnökökkel folytatott tárgyalásokat követően, a Graco szakemberei azzal a céllal távoztak, hogy a legjobb berendezéseket és konfigurációt dolgozzák ki a szóban forgó feladat teljesítéséhez. A Graco ProMix PD2K berendezést ajánlották, amely a vállalatnak a mai napig a legfejlettebb 2K keverő és szóró technológiája. 

A Graco 2K adagoló ProMix PD2K berendezése az elektromos üzemeltetésű és vezérlésű pozitív térfogatkiszorításos dugattyús adagolószivattyús technológiáján alapul. A 100%-ban pozitív térfogatkiszorításos  dugattyús technológia precíz (1%-on belüli) keverési arányokat és megbízható teljesítményt tesz lehetővé. Ez különösen ideális a rövid fazékidejű anyagok esetén, mert a ProMix PD2K a pisztoly közelében keveri az anyagot, így az öblítési zóna jelentősen kisebb. Ez gyorsabb festékcseréket, kisebb anyagfelhasználást és alacsonyabb veszélyes anyag kezelési költségeket jelent. Valójában 80%-kal alacsonyabb mosási veszteség lehetséges, a leghatékonyabb hagyományos adagolórendszerekhez képest. Megbízható, pontos keverési arány, ezen kívűl a helyszínen 20 percnél rövidebb idő alatt szervizelhető, amelynek köszönhetően minimális az állásidő és a termelés kiesés.

A 100%-ban pozitív térfogatkiszorításos dugattyús technológia alkalmazása precíz keverési arányt eredményez 

TELJESKÖRŰ ELLENŐRZÉS MINIMÁLIS VESZTESÉGGEL 

Az egyik legfontosabb ok, amely miatt Graco a PD2K-t ajánlotta, a moduláris felépítése. 

Közvetlenül konfigurálható - sőt, személyre szabható - az alkalmazás sajátságos követelményeinek a teljesítéséért. Ebben az esetben az egységet egyetlen vezérlőmodul által vezérelt négy adagolószivattyúval szerelték fel. Ezen megközelítés tette lehetővé kétféle színtelen bevonat külön-külön és egymástól független alkalmazását egy berendezésben. 

Az egység vezérlőpanele és egyedi öblítődobozai közvetlenül a szórókabinban találhatók. Amikor a kezelőszemély a vezérlőpultnál a szükséges anyagot kéri, az 15 másodpercnél rövidebb idő alatt készen áll a szórásra. Ennek az a jelentős előnye, hogy az anyagot nem szükséges bekevert állapotban készenlétben tartani. Amint a kezelőszemélynek több anyagra van szüksége, egyszerűen megnyom egy gombot a távoli vezérlőpulton, és néhány másodperc leforgása alatt elkezdheti a festést. 

Ennek jelentős dominóhatása van. Mivel az anyagot a szórópisztoly közvetlen közelében keverik, csökken a rendszer öblítéséhez szükséges oldószer mennyisége, ez által pedig csökkennek a környezeti kibocsátások. És mivel a rendszer automatikusan fenntartja az előre beállított festéknyomást, a festési eljárás alatt csökkenthető a festékveszteség. 

AZ ADATNAPLÓZÁS CSÖKKENTI A KARBANTARTÁST 

A PD2K előnyei a festék megszáradását követően hosszú időn át érzékelhetők. A Graco rendszer üzemeltetése során az alkalmazott anyagról bőséges mennyiségű adatot gyűjt és tárol. A festék felhasználását az adott kezelőszemélyekhez kapcsolja, és a keverési folyamat során bekövetkező összes eseményt felügyeli. Az üzemi hibákat naplózza és jelenti, valamint a tervezett karbantartásról emlékeztetőket küld.  

Eltekintve attól a ténytől, hogy az ajánlott konfigurációt kézi üzemeltetésre szánták, a Nissan mérnökei azonnal jelezték azon igényüket, hogy a PD2K-t csatlakoztassák a gyári PLC-hez, az összes adat gyűjtése és elemzése céljából. Ezt egy előzetesen kiválasztott kommunikációs protokollon keresztül valósították meg. Ennek eredményeként a gyár vezetősége teljes információt kaphat egy távoli hely keverési és festési folyamatáról. Valós időben láthatják a rendszer által használt összes paramétert, adatokat tárolhatnak és kellő időben követhetik és megelőzhetik a lehetséges hibákat. 

És ez még nem minden. Az állandóan csúcsminőségű keverési minőség és zavarmentes üzemeltetés biztosításáért, a Graco PD2K rendszere öndiagnózist végez meghatározott időközönként és azonnal értesíti a munkatársakat, ha bármilyen teendő szükséges. Végül a személyre szabható karbantartási értesítések javítják a rendelkezésre állás hatékonyságát, és általuk elkerülhető a váratlan állásidő. 

Mindent összevetve, a Nissan vezetősége elragadtatását fejezte ki a sokkal jobb festékminőség jelentős előnyei, a jobb üzemeltetési hatékonyság, a kisebb karbantartási igény és a kevesebb veszteség miatt, amely a Graco PD2K szentpétervári gyárában történt alkalmazásának köszönhető. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK 

Ha többet szeretne megtudni a Graco-nak a Graco gépjárműipari megoldásairól és a ProMix PD2K-ról, látogasson el weboldalunkra vagy kérjen bemutatót. 

Sikertörténet - Nissan optimalizálja a műveleteket a festőműhelyben

Akcióink

A tekintse meg friss és folyamatos akcióinkat!