Öt lépés a festősor automatizálásához

A versenyképesség megőrzése érdekében a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy a festésminőség ne legyen egyenletes. Íme öt lépés, amelyet érdemes megfontolni a rendszer bevezetése előtt.

A költségek elemzése 

A kezdeti befektetés nagy lehet, de a festési folyamat automatizálásával növelhető a teljesítmény és csökkenthetők a költségek – és ezen előnyök az elkövetkezendő évekre szólnak. Egy, az anyagokat a pisztolyhoz közel keverő többkomponensű adagoló, mint amilyen például a Graco ProMix PD2K megoldása, csökkenti a festék- és oldószerhulladékot. 

Szóróberendezés kiválasztása  

A Graco iparitermék-részlege nemrég bemutatott egy új terméket, a ProBell forgó harang szóróberendezést. Az automatizált festési alkalmazásokhoz (például ipari festési alkalmazásokhoz) tervezett ProBell egy forgó porlasztó, amelyet fix helyre, előre-hátra mozgó karra vagy robotra lehet felszerelni. A rendszer alacsony nyomással juttatja a folyadékot a ProBell porlasztóhoz, melyet egy 60 000-es maximális fordulatszámú harang szór szét. Ez a nagy forgási sebesség erős centrifugális erőnek teszi ki a festéket, amely a harang felületéhez préseli azt. Amikor a festék eléri a harang szélét, a centrifugális erő finom permetté töri szét. Mivel a cseppek mérete kisebb és egységesebb, mint bármely más porlasztási módszer esetén, ezért a ProBell kiváló minőséget biztosít. Ezenkívül egy dupla alakító levegősugár lehetővé teszi a festékcseppek mintájának alakítását és az alkatrész felé fújását. 

Elektrosztatikus hatás alkalmazása  

Az anyagtovábbítási hatékonyság maximalizálásáért elektrosztatikus hatással egészítettük ki a ProBell porlasztót. A töltést a forgó porlasztóban lévő 60/100 KV-os elektrosztatikus tápegység generálja. Az egység magát a harangot tölti fel, ami utána átkerül a festékre, ahogy az áthalad a harangon. A töltött festékcseppek vonzódnak a földelt célponthoz, így az alkatrész hátsó részét is elérik. Ennek az elektrosztatikus hatásnak köszönhetően a ProBell forgó porlasztó kiváló fedést biztosít rendkívül magas anyagtovábbítási hatékonyság mellett. 

Modularitás és méretezhetőség  

A ProBell szóróberendezés egyik fő jellemzője a modularitás, a méretezhető kialakítás, amely révén a felhasználó kezdheti kicsiben, egy vezérlővel, majd később bővítheti a rendszert – vagy telepíthet egy komplett rendszert egyszerre. Ez a modularitás lehetővé teszi a rendszer a termelési igényekhez és a rendelkezésre álló büdzséhez igazítását. A ProBell akár négy vezérlőt tartalmazhat: elektrosztatikus vezérlőt, fordulatszám-szabályozót, elektronikus levegővezérlőt és rendszerlogikai vezérlőt, mely felhasználóbarát kezelőfelületet biztosít a szórási paraméterek intuitív kezeléséért. A ProBell szóróberendezést fixen rögzített, alternáló automata, tömör robotcsuklós és üreges robotcsuklós konfigurációban kínáljuk. Az üreges robotcsuklós konfiguráció esetén a szóróberendezést az anyagtömlők leszerelése nélkül is el lehet távolítani, így könnyebbé teszi a karbantartást. A levehető takaró szintén elősegíti a karbantartást. A turbinaszerelvény bizonyított, tartós kialakítású, a légcsapágy pedig nem tartalmaz kopó alkatrészeket. A felszerelési kompatibilitás mellett a ProBell szóróberendezés könnyű és kompakt kialakítású, így kisebb teherbírású robotokra vagy alternáló automatákra is felszerelhető, valamint szűk helyeken is alkalmazható. 

Forrás: www.autopro.hu
Öt lépés a festősor automatizálásához

Akcióink

A tekintse meg friss és folyamatos akcióinkat!