Megoldások elektromos jármű akkumulátorok

A közlekedés világa gyorsan változik. Az elektromos meghajtás rohamos térhódítása jelenti a legnagyobb változást a belsőégésű motorok feltalálása óta. A változás középpontjában Lithium-Ion akkumulátorok állnak.

A folyamatos fejlesztések miatt növekvő energiasűrűség és biztonság, valamint a csökkenő gyártási költségek teszik lehetővé a tömeges átállást az elektromos meghajtású járművekre. A ragasztók, tömítők és hőközlő anyagok mind fontos elemei a villamosításnak, és izgalmas konstrukciós áttöréseket tesznek lehetővé, használatuk viszont robosztus adagoló megoldásokat igényel.

Mi határozza meg az egyes modulok összeszerelési folyamatát?

A felhasznált cellák típusa, valamint a gyártók tervei.

A különböző kialakítású cellák mind sajátos megoldásokat igényelnek mind a szigetelés és ragasztástechnika, mind a hővezető közegek tekintetében, mivel így biztosítható a modulok megfelelő védelme, ereje és hőelosztása.

Cellák közti kötések típusai

A modulokban lévő cellák közti megfelelő kötés létrehozása nagyon fontos feladat, mivel ezzel biztosítható a szigetelés, valamint a rázkódás és elmozdulás elleni védelem. De mit is jelent ez az egyes cellatípusok esetében?

Tasakos cellák

Magas hőfokú, nyomásérzékeny ragasztóanyagokat alkalmaznak a rétegek összekötésére. Mikor szükséges a hővezetés, szilikon vagy poliuretán alapú anyagokat kell alkalmazni. Ezen felhasználási területek precíz felhordást igényelnek.

Téglatest Cellák

2 komponensű, uretán vagy szilikon alapú ragasztóanyagokat alkalmaznak, lehetővé téve a cellák szabad tágulását a töltési és kisütési ciklusok alatt. Precíz felhordásra van szükség, nem szabad, hogy légbuborékok képződjenek a komponensek adagolása során, mivel csak így biztosítható a megfelelő szigetelés és rövidzárlat védelem.

Hengeres Cellák

A hengeres cellákat polikarbonát alapba ragasztják a modul összeszereléskor, ezáltal biztosítva a cellák megfelelő pozícióját.

 

Hogy történik a cellák tokozása?

A tokozás során a modulokat könnyű polikarbonát vagy ABS házba zárják.

Hűtőlemez ragasztás

A cellákat, vagy egyéb elektromos eszközöket egy hűtőlemezhez ragasztják, ezzel létrehozva egy olyan szerkezeti kötést, amely jó hővezetési tulajdonságokkal és magas átütési szilárdsággal rendelkezik. Ezek az anyagok sok esetben erősen koptató hatásuk miatt különleges adagolási megoldásokat igényelnek.  A precíziós szabályzással ellátott két komponenses mérő-keverő berendezések használata elengedhetetlen ezen felhasználási területeken.

Keret ragasztás

A cellákat a külső szennyeződésektől keretekkel védik, a kis méretű felületeken a megfelelő tömítés létrehozásához precíz kötőanyag adagolásra van szükség.

A cella és a hordozólemez összekötése

A hengeres cellákat polikarbonát alaplaphoz ragasztják a modulok összeszerelésekor, így biztosítva a cellák állandó pozícióját a csatlakozók forrasztásakor, valamint a modul összeszerelhetőségét. Sokféle ragasztóanyag alkalmazható a művelet során, beleértve az UV és két komponensű akril szerkezeti ragasztókat. A gyors és precíz adagolás alapvető fontosságú ezen felhasználáshoz.

Modultokozás

A hengeres cellák rezgés és rázkódás védelméről, valamint hő elválasztásáról kiöntéses tokozással gondoskodnak a modulokban.  A használt anyagok jellemzően 2 komponenses poliuretánok, szilikonok, vagy epoxik, amelyek könnyű habszerkezetet képeznek a cellák között. Ez nagy kihívásokat jelentő felhasználási terület, mert egyaránt fontos tényező a kivitelezéskor az arány, az áramlás és a keverés.

Akkumulátor csomagok összeállítása

A kész modulok csomagokba szerelése során alkalmaznak ragasztást, feltöltést, szigetelést és külső bevonatolást. Ezek az eljárások biztosítják az alacsony súly mellett a megfelelő ellenállást a hővel, rázkódással, vízzel és külső szennyeződésekkel szemben.

Szerkezeti kötés

Az akkumulátor csomagon belül egy, vagy két komponensű epoxikkal kötik össze az alumíniumot és más anyagokat. Ezzel az eljárással nem csak a könnyű konstrukció megőrizhető, de extra tartóssággal és merevséggel biztosítja az akkumulátorok törésállóságát az élettartamuk alatt. Tekintettel ezen alkalmazási terület fontosságára a megfelelő berendezések alkalmazása nélkülözhetetlen.

Hézagok feltöltése

Az akkumulátorok teljesítményét erősen befolyásolják a hőmérsékleti viszonyok. A hőközlő anyagok és hézagkitöltők tökéletes hőáramlást biztosítanak a modulok felől a hűtő áramkörök irányába. Ezek az egy és két komponensű erősen viszkózus anyagok biztosítják a megfelelő hővezetési karakterisztikát. Az optimális eredmény érdekében nagy áramlási mennyiség, robosztus szivattyúszerkezet, precíz mérés és légbuborékmentes adagolásra van szükség. A Graco kínálatában elérhetők azon berendezések, melyek teljesítik ezeket a feltételeket.

Az akkumulátor csomagok szigetelése

A megfelelő szigetelés kritikus tényező az akkumulátorok hosszú élettartamának, valamint biztonságos használatának szempontjából. A tervezés során legtöbbször IP 68-as védelmet írnak elő, tehát vízbehatás és külső fizikai szennyeződés bejutása elleni védelmet kell biztosítani az akkumulátor csomagnak. A használt szigetelőanyagok alapvetően két kategóriába sorolhatóak: levegőre térhálósodó (CIPG) és levegőkiszorítás után térhálósodó (FIPG). a CIPG tömítőanyagokat összeszerelés előtt viszik fel a felületre, majd kikeményedés után kompressziós tömítőhatás alakul ki. Alternatív megoldásként FIPG tömítőanyagot használhatnak, amelyből az összerelés után keményedik ki. Mind a két esetben a megfelelő berendezések szükségesek a precíz adagoláshoz.

Tűzálló bevonat

Az akkumulátor csomagok burkolata olyan tűzálló bevonattal látható el, amely egyúttal a megfelelő korrózióvédelmet is biztosítja. A bevonat felhordásakor a rétegvastagságnak egyenletesnek kell lennie a teljes burkolaton, a lehető legkevesebb túlszórás mellett. Ezért fontos, hogy olyan berendezéseket használjunk, amelyek állandó és pontos szórásképet tudnak tartani túlszórás nélkül.

A Gracoról: 

A Graco a világ legnagyobb festékszóró gyártója, vezető pozícióját a folyamatos fejlesztésnek és a kiváló minőségnek köszönheti. Cégünk 2000 óta a Graco professzionális berendezések hivatalos forgalmazója.  Értékesítjük, igény szerint szervizeljük ezeket a berendezéseket, gondoskodunk a folyamatos alkatrész és tartozék ellátásukról.

Tegyen egy próbát, annyit megér! Győződjön meg róla, mit is tud egy berendezés, kérjen ingyenes bemutatót az Ön által megjelölt helyszínen és időpontban! 

Recycolor Kft 
H-1112 Budapest, Kőérberki út 36.
Tel/Fax: +361-0734 
Mobil: +3630/400-4637 
E-mail: recycolor@recycolor.hu 
Web: www.recycolor.hu 

Megoldások elektromos jármű akkumulátorok

Akcióink

A tekintse meg friss és folyamatos akcióinkat!