A glett– és festékszórásról röviden

Bizonyára Ön is hallott már az úgynevezett airless festékszórókról, és talán Önnek is egy gondolat jut eszébe róla: „Á ez drága…” 

Valóban nem olcsó, de vajon tényleg drága? Nem kerül-e többe ha nincs?

Általánosan elterjedt nézet a festők körében a régi technológiák használata, mely az újtól való ösztönös elzárkózást is sok esetben magában foglalja. Pedig a technológia fejlődik, mint minden más iparágban. Röviden járjuk körbe a gépesítéssel járó előnyöket, hátrányokat és természetesen a megtérülésük várható idejét. 

Mivel?  

Alapvetően kétféle technológia között választhatunk: 

1. Kisnyomású rendszerek 

A legrégebben elterjedt technológia. A festéket levegővel porlasztjuk el, ezáltal biztosítva az igen nagy mellészórást ami a festendő felületen kívül rendkívül nagy területet lefed. Hagyományos technológiaként rendkívül gazdaságtalan és erősen korlátozott a felhasználható anyagok tulajdonsága. Mivel több iparág (pl autófényezés) erre épül, a nagyobb gyártók fejlesztik a technológiát. Megjelentek a HVLP, és Compliant festékszóró pisztolyok, melyek nagyban csökkentik az anyagveszteséget. Az építőiparban ezen technológia alapvetően a vakoló gépeknél és a nagynyomásra érzékeny anyagok szórására terjedt el. 

2. Nagynyomású rendszerek 

Az építőiparban leginkább elterjedt technológia. Alapvetően kétféle nagynyomású rendszerről beszélhetünk: 

Levegő rásegítéses airless

A porlasztást a nagy nyomás végzi, a rendkívül kis nyomású (kb 1,5 bar) segédlevegő a felületi minőség javításáért felelős. Elsősorban finomszórási feladatokra használjuk, az asztalosok kedvence. 

Airless 

Teljesen levegő nélküli rendszer, a porlasztást a nagy anyagnyomás végzi. Az festőknek kialakított technológia gyakorlatilag erre épül. Rendkívül fontos megjegyezni, hogy nem minden anyag szórható nagynyomással. Kerüljük a gipsz, mész és cement tartalmú anyagokat. 

Mikor? 

Géppel szórni alapvetően gyors és kényelmes, de nem minden esetben célszerű alkalmazni. Nézzünk pár példát. Elsőszámú feladat a gyors és minőségi munkavégzés. 

Glettszórás: kijelenthető, hogy ahol már 10 zsák (vödör) anyag kiszórható, érdemes elővennünk a glettszóró berendezésünket. Ennél kisebb felületre, illetve rendkívül rossz alapra (pl betonmennyezet) gazdaságtalan lehet. 

Festékszórás: gyakorlatilag bármikor és bárhol érdemes használni. Gyorsaságával és felületi minőségével semmi sem veheti fel a versenyt. Olyan helyeken, ahol problémát jelenthet a (nem megfelelő használat miatt kialakuló) festékköd, használjunk OFS (Optimalizált Festékszóró Szett) készletet. 

Homlokzat: sokan nem tudják, hogy a nemes vakolat is szórható. Mivel a felület szempontjából rendkívül fontos a homogén kialakítás, csak kisebb munkáknál használjunk gépeket (családi házaknál kiváló, panelprogramban meggondolandó). Amennyiben kültéri festék szórásáról van szó, bátran használjunk gépet amennyiben az időjárás megengedi. Kültéren érdemes OFS-t használni, ezzel minimálisra csökkentve a takarást és a mellészórást. 

Miért? 

Mert megéri! 

Számoljunk: 

Festés: a tapasztalatok szerint egy festő óránként nagyságrendileg 50 m2 felületet fest le egy rétegben. Géppel minimálisan ez a felület 150 m2/óra, mely magában foglalja a takarást és előkészítést is. Ez egy átlagos munkanapon 7 órával számolva 1050 m2 (kézzel 350 m2)! Kérem számolja ki az Ön áraival a különbséget! 

Glettszórás: a piacon egyre inkább elterjednek a szórható glettek. Használatuk gyors és kényelmes. Számokban: kézi eljárásnál jó esetben 100 m2/nap teljesítményt érhetünk el. Géppel ez minimálisan 600 m2, ideális esetben 1000 m2 feletti napi teljesítményt jelent. Vegyük figyelembe, hogy ehhez a teljesítményhez 3 fő szükséges. A különbség ebben az esetben is minimálisan a duplája egy főre vetítve, de ne feledje, hogy egy átlagos családi házat 2 nap alatt leglettelhet két rétegben. 

Csökkentő tényező az anyag, mivel egyrészt drágább, mint a kézi anyagok, másrészt rétegenként 2 mm rétegvastagság kialakítása célszerű. Egyértelmű előnye az idő. Gépesítve átlagosan 1 héttel kevesebb időre van szüksége egy 5 szobás családi ház glettelésére és festésére! Amennyiben átlagosan 3 hétig tartózkodik egy munkahelyszínen, ez évi 17 heti előny ami további 6 komplett munka elvégzését foglalja magában. Megéri? 

Hogyan? 

Ez az egyik legnehezebb kérdés. Milyen az alapfelület? Milyen minőségű anyagokat használhatunk, a munkaterület lehetővé teszi-e a megfelelő haladást? 

Mivel a konkrét feladat és a kialakuló rutin határozza meg a „tudatot” egy pár különbségre szeretnénk felhívni a figyelmet, mely egyértelmű minőségi ugrást biztosít: 

Glettelés: hagyományosan glettvasakkal „simogatjuk” a felületet, gyakorlatilag nulla rétegvastagság kialakítása mellett egy sima felületet eredményez. A glettvas alkalmatlan a felület nagyobb hibáit kiegyenlíteni, a nagy homogén felületet akár el is felejthetjük. A glettszórás rétegvastagsága átlagosan 2 mm, melyet nem glettvassal, hanem úgynevezett lepkével, vagy spatulyával húzunk el oly módon, hogy a felvitt anyagot nem szedjük le. A műveletet célszerű olyan szerszámmal végezni, amellyel minél nagyobb felületet tudunk lefedni. Egy átlagos belmagasságú helyiséget például három mozzanattal le tudunk simítani 100 cm-es spatulyával. Pár perc alatt, egy komplett fal felületet! 

Ne létrázzunk! Minek lassítanánk a munkát, amikor minden művelet kényelmesen elvégezhető a földön állva is (szórás, simítás, csiszolás)? 

Festés: nagy felületek kialakításakor törekedjünk a minél nagyobb szórási sebességet elérni megfelelő fúvóka átmérővel. Lakásokban célszerű a második réteget szórás után átgurítani száraz hengerrel, hogy a későbbi javításokat könnyedén gép nélkül is lehessen elvégezni. 

A Gracoról: 

Cégünk a Graco professzionális berendezések forgalmazója. A Graco a világ legnagyobb festékszóró gyártója, vezető pozícióját a folyamatos fejlesztésnek és a kiváló minőségnek köszönheti. 

Tegyen egy próbát, annyit megér! Győződjön meg róla, mit is tud egy berendezés, kérjen ingyenes bemutatót az Ön által megjelölt helyszínen és időpontban! 

  

A glett– és festékszórásról röviden

Akcióink

A tekintse meg friss és folyamatos akcióinkat!